The antifungal effect of six commercial extracts of Chilean propolis on Candida spp.

Christian L. Herrera, Marysol Alvear, Leticia Barrientos, Gloria Montenegro, Luis A. Salazar

Abstract


Propolis has been used in traditional medicine for many centuries because of its beneficial health properties, including its antimicrobial capacity. Prosthesis stomatitis affects a significant percentage of users of removable dentures; Candida albicans is the most common fungal species associated with the development of this pathology. Thus, the objectives of this study were: a. To evaluate the antifungal activity of six commercial propolis extracts against Candida spp. that was isolated from the oral cavity of removable dentures users, and b. To determine chemical characteristics of the propolis extracts evaluated. Among the results, we note that these concentrations of polyphenols varied between 9 ± 0.3 and 85 ± 2.1 mg mL-1. Chromatographic analysis was able to detect 35 compounds, among which were caffeic acid, myricetin, quercetin, kaempferol, apigenin, pinocembrin, galangin, and caffeic acid phenyl ester (CAPE). All strains tested were inhibited by the liquid extracts of propolis. The MID ranged between 1:40 and 1:1280, and the MIC for C. albicans ranged from 197 µg mL-1 to 441 µg mL-1. From the results obtained in this investigation, we can conclude that all propolis extracts evaluated are capable of inhibiting the development of Candida spp. However, they show significant differences in the concentration of polyphenols present and in antifungal activity.

 

El propóleo ha sido utilizado por la medicina tradicional desde hace muchos siglos debido a sus propiedades benéficas para la salud, entre las que destaca su capacidad antimicrobiana. La estomatitis subprotésica, afecta a un porcentaje importante de usuarios de prótesis dental removible, siendo Candida albicans la especie fúngica más común asociada al desarrollo de esta patología. Así, los objetivos de este estudio fueron: a) evaluar la actividad antifúngica de seis extractos de propóleos comerciales sobre cepas de Candida spp. aisladas de la cavidad oral de usuarios de prótesis dental removible, y b) determinar algunas características químicas de los extractos de propóleos utilizados. Entre los resultados obtenidos, podemos señalar que éstos mostraron concentraciones de polifenoles que variaron entre 9 ± 0,3 y 85 ± 2,1 mg/mL. El análisis cromatográfico permitió detectar 35 compuestos, entre los cuales se logró identificar la presencia de ácido cafeico, miricetina, quercetina, kaempferol, apigenina, pinocembrina, galangina y ácido cafeico fenil éster (CAPE). Todas las cepas de Candida spp. evaluadas fueron inhibidas por los seis extractos líquidos de propóleos, observándose que la DIM varió entre 1/40 y 1/1280, y la CIM para C. albicans varió entre 197 µg/mL y 441 µg/mL. A partir de los resultados obtenidos en esta investigación podemos concluir que todos los propóleos evaluados son capaces de inhibir el desarrollo de Candida spp., sin embargo, éstos muestran importantes diferencias en la concentración de los polifenoles presentes y en la actividad antifúngica.


Keywords


Antifungal activity, Candida albicans, propolis, Actividad antifúngica, propóleos.

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