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The rise and fall of Chanco cheese in Chile (1860-1930)

Pablo Lacoste, Amalia Castro, Diego Jiménez, Natalia Soto, Bibiana Rendón, Félix Briones

Abstract


This paper studies the historical evolution of Chanco cheese during two very different time periods: 1860-1900 and 1900-1930. The former was characterized by a high presence of the aforementioned cheese in Chilean society, and the latter period encompassed a time of identity contamination. Unlike Pisco, which has been delimited and protected as an Appellation of Origin (AO), Chanco cheese has been a victim of dilution of its own identity and cultural value. We hypothesize that the dilution and devaluing of Chanco cheese was a result of the incoherent actions of the State, producers and merchants with respect to its assessment, protection and delimitation of its identity.

 

Este trabajo examina la evolución del queso Chanco dentro de dos ciclos diferenciados, que corresponden a los periodos 1860-1900 y 1900-1930. El primero, caracterizado por una alta presencia de aquel queso en la prensa escrita del periodo y un alto nivel de consumo del mismo dentro de la sociedad chilena, mientras que el segundo ciclo tuvo lugar en medio de una profunda contaminación identitaria con los productos provenientes de Europa. A modo de hipótesis, postulamos que, a diferencia de lo ocurrido con productos tales como el Pisco, que acabaron siendo delimitados y protegidos mediante las Denominaciones de Origen (DO), el queso Chanco fue víctima de una dilución de su identidad y valor cultural debido a las acciones incoherentes del Estado, los productores y los comerciantes en cuanto a su valoración, protección y delimitación.


Keywords


Agro foods, Appellations of Origin, Chanco cheese, Chile, identity contamination, Agroalimentos, contaminación identitaria, denominaciones de origen, queso Chanco

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