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Pre- and postharvest attributes of muskmelon cultivars for fresh-cut cubes

Christian Krarup, Cristián Jacob, Samuel Contreras

Abstract


The choice of the appropriate cultivar is a critical factor for obtaining a successful crop and for satisfying the needs of the industry and consumers. Nine commonly used or recently available varieties of cantaloupe melons (Cucumis melo L. Group Cantalupensis) were evaluated in two locations with the objective of selecting cultivars ad hoc for processing as fresh-cut cubes. Overall, the yield (30 to 45 t ha-1) and quality, including mainly the fruit size and soluble solids concentration (SSC), varied between locations, but the relative performance of cultivars was similar. The cultivars showed significant differences in attributes that are relevant for the industry and the consumer: color (from yellow to deep orange), SSC (from 8.7 to 14.7%), firmness (11.2 to 32.8 N), and chilling injury after refrigerated storage for 18 days at 0 ºC (from none to slight) and after 3 additional days at 20 ºC (from none to severe). Cultivars such as Diva, Fiji, and Glamour presented attributes that make them especially valuable for the fresh-cut processing industry.

La elección del cultivar apropiado es un factor crítico para la obtención de una producción exitosa y para satisfacer las necesidades de la industria y los consumidores. Nueve cultivares de melón reticulado (Cucumis melo L. Group Cantalupensis) de uso común o reciente disponibilidad se evaluaron en dos localidades con el objetivo de seleccionar cultivares apropiados para la elaboración de cubos mínimamente procesados. En general, el rendimiento (30 a 45 t ha-1) y la calidad, principalmente el tamaño del fruto y la concentración de sólidos solubles (CSS), varió entre localidades, sin embargo, el rendimiento relativo de los cultivares fue similar. Los cultivares mostraron diferencias significativas en los atributos relevantes para la industria y el consumidor: el color (de amarillo a naranja intenso), la CSS (de 8.7 a 14.7%), la firmeza (11.2 a 32.8 N) y el daño por enfriamiento después de almacenamiento refrigerado durante 18 días a 0 °C (de ninguno a leve) y después de 3 días adicionales a 20 ºC (de ninguno a severo). Los cultivares como Diva, Fiji y Glamour presentaron atributos que los hacen especialmente valiosos para la industria de productos mínimamente procesados.

 


Keywords


Cantaloupe, color, chilling injury, Cucumis melo, firmness, soluble solids, storage, Almacenamiento, color, daño por enfriamiento, firmeza, sólidos solubles.

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DOI: http://dx.doi.org/10.7764/rcia.v43i1.1549